Shkrime rreth – HERMAN BERNSTEIN Ambasador i ShBA – ve në Mbretërinë Shqiptare 1930 – 1933

--

DY FJALË PËR LIBRIN: “IZREALITËT NË SHQIPËRI” TË AUTORIT JOSEF JAKOEL

DY FJALË PËR LIBRIN: “IZREALITËT NË SHQIPËRI” TË AUTORIT JOSEF JAKOEL Nga Mal BERISHA Ky libër doli në dritë njëherësh me njohjen reciproke që Republika e Kosovës dhe Shteti i Izraelit i bënë njëri tjetrit dhe vendosën mardhënje diplomatike. Ky  është një ogur i mirë për të dy vendet mike. Josef Jakoel, është emri i një izraeliti i cili sot […]
--

US AMBASSADOR IN ALBANIA BERNSTEIN – A MODEL OF A GREAT DIPLOMAT

US AMBASSADOR IN ALBANIA BERNSTEIN – A MODEL OF A GREAT DIPLOMAT As a diplomat, I have learned from Herman Bernstein that everything we write, even the notes we scribble and the business cards we exchange, are important records to be preserved.   Mal Berisha Herman Bernstein was born on September 21, 1876 in a village named “Vladislavov” in Russian, […]
--

Benjamin Disraeli – A series of historical presentations, by Mal Berisha

Benjamin Disraeli – A series of historical presentations, by Mal Berisha
--

Albanian-American-Jewish Relations and the Contributions of U.S. Ambassador to Albania, Herman Bernstein

Albanian-American-Jewish Relations and the Contributions of U.S. Ambassador to Albania, Herman Bernstein (1876-1935) “Tirana was to me for three and a half years a most fascinating listening and observation post. I found that though Albania has often been referred to as one of the most sensitive danger zones in Europe, the Albanians are a peace-loving people and the policy of […]
--

Herman Bernstein & Albanian-Jewish Relations

Herman Bernstein & Albanian-Jewish Relations On December 14, 2014, Ambassador Mal Berisha, an IAPS adviser, presented a speech at the YIVO Institute of Jewish Research, highlighting the work of Herman Bernstein, American Minister to Albania (1930–33), and the fact that throughout history and especially during the Holocaust, not one Jew was harmed in Albania. For more on Berisha’s presentation see his website post (Albanian) […]
--

Kadri Tarelli, shkruan: Mal Berisha në Monografinë kushtuar Herman Bernstein

Një falenderim për historianin, shkrimtarin dhe studiuesin z. Kadri Tarelli i cili I ka kushtuar aq shumë vëmendje studimit të librit “HERMAN BERNSTEIN” Ndjehem i nderuar për analizën që i ka bërë figurës së tij dhe nëpërjet të tij edhe librit! Respekt dhe nderim! – Mal Berisha 04/18/2020  Kadri Tarelli, shkruan:                           AMBASADORI I DASHURUAR ME SHQIPËRINË DHE SHQIPTARËT                         Mal […]