Publikime

--

SHKRIMTARI NDREK GJINI – MODEL I SUKSESIT TË SHQIPTARËVE NË BOTË

SHKRIMTARI NDREK GJINI – MODEL I SUKSESIT TË SHQIPTARËVE NË BOTË Nga Mal Berisha Janë të shumtë artistët shqiptarë të cilët nuk e gjejnë veten në atdheun  e tyre dhe detyrohen të emigrojnë drejt vendeve të tjera perëndimore. Shumë prej tyre, kanë bërë emër, edhe pse konkurenca në vendet ku janë vendosur mbart me vete jo vetëm vështirësitë e të […]
--

KUR DINJITETI SFIDON ÇDO INSINUATË!

KUR DINJITETI SFIDON ÇDO INSINUATË!   – Guximi për të sipërmarrë rrezikun që mbartnin ndryshimet rrënjësore të një populli të shtypur dhë të një shoqërie të rrënuar nga koumunizmi në fillimet e demokracisë; -Kontributi ne hapjen e vendit tonë drejt perëndimit demokratik, Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimit European; – Reformat e jashtëzakonëshme të kryera per të kaluar vendin […]
--

1848 – EDWARD LEAR – Artisti shumëdimensional që e fiksoi Shqipërinë në telajo

1848 – EDWARD LEAR Artisti shumëdimensional që e fiksoi Shqipërinë në telajo NGA MAL BERISHA Është vështirë të mendohet se ka ndonjë shqiptar që mos të ketë dijeni për Edward Lear-in. Ai e vizitoi Shqipërinë në vitin 1848 dhe është i njohur për shqiptarët falë pikturave të tij të bukura, që krijoi me subjekte të natyrës dhe jetës shqiptare. Shënimet […]
--

1834 – ROBERT CURZON – Shqiptarët, njerëzit e dhënë pas armëve të zbukuruara

1834 – ROBERT CURZON Shqiptarët, njerëzit e dhënë pas armëve të zbukuruara  Nëpër Shqipëri në udhëtim për në Meteora NGA MAL BERISHA Studiuesi dhe aristokrati Robert Curzon (1810–1873) në udhëtimet e tij kaloi edhe nëpër Shqipëri, ku vizitoi Paramithinë dhe Janinën, të cilën, ashtu si udhëtarët e tjerë e quan kryeqytetin e Shqipërisë. Përshtypjet e tij janë botuar në librin […]
--

 1831 – DAVID URQUHART – Një vajtim për shqiptarët: Shpirti i Lindjes

 1831 – DAVID URQUHART – Një vajtim për shqiptarët: Shpirti i Lindjes NGA MAL BERISHA Në vitin 1831 një udhëtar tjetër i quajtur David Urquhart (1805–1877) vizitoi Shqipërinë. Ai ishte politikan skocez dhe kishte shërbyer edhe si sekretar i ambasadës britanike në Stamboll. Nga viti 1847 deri në vitin 1952 shërbeu si anëtar i parlamentit britanik. Ai ka shkruar librin […]
--

1830 – BENJAMIN DISRAELI – Dy herë Kryeministër i Britanisë së Madhe viziton Shqipërinë

1830 – BENJAMIN DISRAELI – Dy herë Kryeministër i Britanisë së Madhe viziton Shqipërinë NGA MAL BERISHA Midis gjithë udhëtarëve që kanë udhëtuar nëpër Shqipëri, njëri prej tyre është ndoshta më interesanti për nga rëndësia. Ai ishte Benjamin Dizraeli, dy herë kryeministër i Britanisë së Madhe gjatë epokës së Mbretëreshës Viktoria. Siç kishte edhe emrin, ai njihet si benjamini i […]