Koleksioni i shkrimeve për Skënderbeun/Collection of writings about Scanderbeg

--

7 QERSHOR 1520 – MBRETI HENRY VIII I ANGLISË DHE MBRETI I FRANCËS VESHUR ME RROBA   SHQIPTARE

7 QERSHOR 1520 MBRETI HENRY VIII I ANGLISË DHE MBRETI I FRANCËS VESHUR ME RROBA   SHQIPTARE Nga Mal Berisha Ndoshta një ndër shembujt e parë kur janë përmendur shqiptarët në literaturën historike angleze daton në 7 qershor 1520[1]. Konteksti i përmendjes është shumë interesant po të kemi parasyshë se dy mbretër, Henry VIII i Anglisë dhe Mbreti i Francës, në […]
--

NJË LIBËR SHUMË, I VYER, I DHURUEM PREJ PROF. DR. Gjovalin Shkurtaj

NJË LIBËR SHUMË, I VYER, I DHURUEM PREJ PROF. DR. Gjovalin Shkurtaj Nga Mal Berisha Në “FJALORIN E GJUHËVE TË BOTËS”, të autorit Andrew Dalby, i botuem nga Columbia University Press në New York, 1998, në mes të 400 gjuhëve të botës asht përfshi edhe Gjuha Shqipe, si njena prej gjuhëve ma të vjetra indo-europiane. Profesor Dalby, asht një studiues […]
--

Përsëri tek busti i Skënderbeut në fshatin arbëresh të Italisë, Munxhufuni

 Të dashur miq! Më datën 4 gusht të vitit 2013 kam patur nderin dhe privilegjin që të inicioja dhe të merrja pjesë në festën inaguruese të vendosjes se bustit të Skënderbeut në fshatin arbëresh të Italisë, Munxhufuni. Në atë kohë, bëmë një peligrinazh shumë të kandshëm nëpër disa fshatra arbëreshe të Rajoni Molise të Italisë. Miqësia me arbrëreshët e atjeshëm […]
--

PASURIA IME MË E VYER ËSHTË LIRIA E VENDIT TIM

Nga Marjana Bulku Gjergj Kastriot Skënderbeu , ky lider shqiptar i njohur ndërkombëtarisht dhe i pranuar historikisht nga shqiptarët si një rast unik që arriti ti bashkonte ato si rrallkush, vjen këtë herë krejt ndryshe në veprën ” Naltësimi i Iskanderit” nga Benjamin Disrael, dy herë kryeministër i Mbretërisë së Bashkuar (1868 dhe 1874-80.) , përkthyer mjeshtërisht nga studiuesi Mal […]
--

100 VJET NGA PRANIMI I SHQIPERISË NË LIDHJEN E KOMBEVE

100 VJET NGA PRANIMI I SHQIPERISË NË LIDHJEN E KOMBEVE (Roli i britanikëve në këtë akt historik për popullin shqiptar)   Nga Mal BERISHA   Lidhja e Kombeve, si një Oganizatë Ndërkombëtare erdhi fill pas Konferencës së Paqes të Parisit në vitet 1919–1920. Qëllimi i kësaj Lidhjeje ishte çarmatimi dhe parandalimi i luftërave bazuar në një siguri të përbashkët. Grindjet […]
--

Vendoset në Londër busti i Skënderbeut

Vendoset në Londër busti i Skënderbeut Në kuadër të 100 vjetorit të Pavarësisë së vendit tonë, veprimtaritë e vazhdueshme të Ambasadës tonë në Londër kulmuan  me 28 Nëntor, me vendosjen e Bustit të Skënderbeut në Londër, në adresën: 113 Inverness Terrace, London W2 6JH. Vendosja e këtij busti ishte  frut i një punë intensive disa mujore e ambasadës Shqiptare në Londër, […]