Presentations

--

Mal Berisha për veprën e tij “Ambasadori i pushtetit të butë”: Një libër kulturor që mund të ndryshojë perceptimin e botës ndaj nesh

Mal Berisha për veprën e tij “Ambasadori i pushtetit të butë”: Një libër kulturor që mund të ndryshojë perceptimin e botës ndaj nesh MCN TV –  E Mërkurë, 14 Shtator 2022   Ish Ambasador i Republikës së Shqipërisë në Mbretërinë e Bashkuar të Britanisë së Madhe, Irlandën Veriore dhe Irlandën, (2012 – 2015), studiuesi dhe historiani Mal Berisha ishte i […]
--

1834 – ROBERT CURZON – Shqiptarët, njerëzit e dhënë pas armëve të zbukuruara

1834 – ROBERT CURZON Shqiptarët, njerëzit e dhënë pas armëve të zbukuruara  Nëpër Shqipëri në udhëtim për në Meteora NGA MAL BERISHA Studiuesi dhe aristokrati Robert Curzon (1810–1873) në udhëtimet e tij kaloi edhe nëpër Shqipëri, ku vizitoi Paramithinë dhe Janinën, të cilën, ashtu si udhëtarët e tjerë e quan kryeqytetin e Shqipërisë. Përshtypjet e tij janë botuar në librin […]
--

1813 – THOMAS SMART HUGHES – Studiuesi i pasurisë shpirtërore të shqiptarëve

1813 – THOMAS SMART HUGHES Studiuesi i pasurisë shpirtërore të shqiptarëve NGA MAL BERISHA Udhëtime në Sicili, Greqi dhe Shqipëri  Travels in Sicily, Greece and Albania, Book digitalized by Google from the library of Oxford University.[1] Thomas Smart Hughes, është tjetër udhëtar i famshëm që na sjell një pamje të përafërt me atë të Henry Holland-it, por në të njëjtën […]
--

VITI 1669 – EDWARD BROWN  Ndoshta i pari britanik në Shqipëri

VITI 1669 – EDWARD BROWN  Ndoshta i pari britanik në Shqipëri NGA MAL BERISHA “Këtu, ushtria më e madhe e krishterë që ishte sjellë ndonjëherë në fushë-betejë në Europë, e përbërë prej pesëqind mijë burrash nën Despotin Llazar të Serbisë, luftoi kundër forcave të Muratit të Parë dhe humbi.” Eduard Brown-i, mendohet se mund të jetë i pari britanik, i […]
--

NJË LIBËR SHUMË, I VYER, I DHURUEM PREJ PROF. DR. Gjovalin Shkurtaj

NJË LIBËR SHUMË, I VYER, I DHURUEM PREJ PROF. DR. Gjovalin Shkurtaj Nga Mal Berisha Në “FJALORIN E GJUHËVE TË BOTËS”, të autorit Andrew Dalby, i botuem nga Columbia University Press në New York, 1998, në mes të 400 gjuhëve të botës asht përfshi edhe Gjuha Shqipe, si njena prej gjuhëve ma të vjetra indo-europiane. Profesor Dalby, asht një studiues […]
--

Përsëri tek busti i Skënderbeut në fshatin arbëresh të Italisë, Munxhufuni

 Të dashur miq! Më datën 4 gusht të vitit 2013 kam patur nderin dhe privilegjin që të inicioja dhe të merrja pjesë në festën inaguruese të vendosjes se bustit të Skënderbeut në fshatin arbëresh të Italisë, Munxhufuni. Në atë kohë, bëmë një peligrinazh shumë të kandshëm nëpër disa fshatra arbëreshe të Rajoni Molise të Italisë. Miqësia me arbrëreshët e atjeshëm […]